Shoot Strabrechtse Heide

 Geschreven op 11 januari 2019 door Kees van Dongen

Shoot Strabrechtse Heide
Thuisgekomen van de shoot zie ik dat ik een prachtige lucht met zon en wolken heb gefotografeerd. De voorgrond is erg donker maar daar had ik rekening meegehouden.

In de situatie dat je tegen het licht in fotografeert moet je er rekening mee houden dat je foto of onderbelicht is (omdat je camera de belichting afstelt op de lucht in dit geval) of overbelicht is (de camara heeft dan de belichting op de voorgrond gemeten). In beide gevallen zou de foto niet interessant zijn naar mijn mening. Zou ik genoegen hebben genomen met de middenweg, dan zou de lucht te licht zijn uitgevallen en de voorgrond te donkerd waardoor ook dan de foto niet echt uit de verf komt.

Om die reden maak ik in zo'n situatie gebruik van bracketing. Dit betekent dat je drie foto's maakt (met statief want ze moeten exact over elkaar heen passen), één onderbelichte foto, één overbelichte foto en één foto waarvan de lichtmeting gemiddeld oftewel optimaal is volgens de camera. Deze drie foto's "blend" ik als het ware tot één foto. Dit doe ik volledig handmatig omdat software dit nu eenmaal nooit perfect kan uitvoeren. 

Zou u ook meer willen weten over bracketing en het "blenden" (mixen) van foto's? Volg dan een workshop en ontdek hoe u uw foto's veel meer sfeer en gevoel kunt geven.

Klik hier om u op te geven voor een workshop.

Gerelateerde artikelen


Tags: Landschap, Landschapsfotografie, Nederland, Someren

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast
Volg me op Social Media
© Kees van Dongen - Alle rechten voorbehouden 2020 - Privacybeleid - Disclaimer - Website: Van Dongen Design